Stoofpeertjes: Recept

In het najaar mogen huisvrouwen er weer aan geloven: kilo’s stoofpeertjes mogen geschild worden. Zodra de Gieser Wildemannen in de aanbieding komen sla ik deze Hollandse heren in.  En dan komt me toch een klusje! De peren hebben namelijk een stugge schil maar de beloning is dan ook mooi. Potten vol peren kunnen de kast in voor het komende najaar en winterseizoen voor een feestelijke toevoeging aan een feestmaaltijd. 

Bij ons staan stoofpeertjes steevast op tafel bij de Kerstdis. Daarom deel ik graag ons fool proof en supermakkelijk recept voor stoofperen. Oh en laat je niets wijsmaken: meer dan peren, water en kaneel heb je niet nodig!

Eigenlijk is dit niet eens een recept te noemen en meer een bereidingswijze, maar hier komt ‘ ie dan:

Stoofpeertjes

  • Moeilijkheidsgraad: easy
  • Afdrukken

Ingrediënten

  • genoeg peren voor een mooi voorraadje (ik haal meestal zo’n 2 a 3 kilo)
  • kaneel naar smaak
  • water
  • steriele conservenpotten of weckpotten

Bereiding

  1. Schil de peren. Wil je een spectaculair resultaat? Snijdt de vruchten dan niet in vier partjes en laat de klokhuizen zitten.
  2. Kook de peren met net genoeg water en flink wat kaneel (je mag er een mooi laagje kaneel overheen strooien) op een laag vuurtje. Na een paar uur kleuren ze vanzelf rood en dan zijn ze klaar. Laat je dus niet aanpraten dat je bessensap/rode wijn/perenrood nodig hebt om dit te verkrijgen. En suiker is ook helemaal niet nodig; de peren stoven prachtig rood en heerlijk zoet, als je ze maar de tijd geeft.
  3. Vul de schone potten direct met de peren en vul ze tot de rand af met het kookvocht. Schroef het deksel erop en laat een paar uur staan. Je zult zien dat de deksels indeuken en de potten vacuüm trekken, net als bij potjes uit de supermarkt. Dan weet je dat je de potten stoofperen prima een (aantal) jaar kunt bewaren.

Een potje stoofperen is ook een leuk bedankje voor een etentje of een kadootje voor foodies. Versier met een etiket met daarop de weckdatum en decoreer het deksel met een stukje stof en lint. Authentieker krijg je het niet!

Waarbij eet jij het liefste stoofperen?

Liefs, José

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s