De Notenkraker en de Muizenkoning ❆ Kersttraditie

Wanneer ik denk aan mijn vroegste kerstherinneringen, dan hoort daar de film De Notenkraker zeker bij. Niet voor niets nam ik hem op in mijn Kerstfilms voor kids-artikel. Maar ook als volwassene kan dit verhaal onderdeel van de kersttraditie zijn. Niet voor niets voeren talloze balletgezelschappen dit jonge liefdesverhaal op. 

Het bekende kerstballet is gebaseerd op een sprookje van de Duitse E.T.A. Hoffmann.

Kerstavond, omstreeks 1810. Marie, Fritz en Louize, de kinderen van Doctor en mevrouw Stahlbaum, maken zich op voor een feestelijke avond. Ze kunnen niet wachten totdat ze de kamer in mogen, de kerstboom kunnen aanschouwen en, uiteraard, de kadootjes onder de boom mogen uitpakken. Verstopt tussen de presentjes ontdekt Marie een houten notenkraker in de vorm van een soldaat. Hun suikeroom Drosselmeyer vertelt haar dat het een prins is die betoverd is. Een spannende kerstnacht en Kerstmis volgen…

In nieuwere vertellingen heeft Marie de naam Klara gekregen en in Nederland wordt kerstavond vaak ingeruild voor sinterklaasavond, maar verder is het verhaal in balletuitvoering ongeveer hetzelfde als het sprookje. En sprookjesachtig, dat is dit ballet wel. De Russische componist Tsjaiknovski componeerde de prachtigste muziek. Ook een aanrader tijdens het kerstdiner, wanneer je de top 100 eens een avondje rust wil geven.

Diverse binnen- en buitenlandse gezelschappen voeren ook dit jaar het Notenkraker ballet op. Het loont zeker de moeite om eens te googlen op Notenkraker + dichtstbijzijnde stad of te kijken bij het theater van jouw keuze. Speciaal voor kinderen zijn er matineevoorstellingen. Ook erg leuk voor kinderen is deze korte video die het verhaal prachtig en simpel uitlegt:

Benieuwd naar het gehele sprookje van De Notenkraker? Op de site van de Digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren staat de originele vertaling.

Wat zijn jouw kersttradities?

Liefs, José

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s